Svøping av baby, hva faen? (MANNomALT) hits
Forside Facebook Instagram Om meg Hovedpersoner Kontakt

Svøping av baby, hva faen?Jeg har nå blitt gjort oppmerksom på en trend som tydeligvis er i vinden igjen. Et raskt søk på google bekrefter at dette er noe endel foreldre gjør med sine små. Jeg skal raskt forklare hva svøping er, og hvorfor det utføres.

 

Babyen svøpes med armene ned langs kroppen. Nokså stramt, tilsvarende strikken på en bukse sent i svangerskapet. Svøpingen likner opplevelsen barnet har den siste tiden i livmoren, hvor det ligger trangt. Mange babyer opplever svøping som trygt. Hensikten er å hindre at barnet forstyrrer seg selv med veivende, kaotiske armbevegelser. Resultatet blir slik:

(Bildet er fra lightinthebox.com)

 

Etter endel klikk på diverse mamma/foreldregrupper på nettet, viser det seg at det faktisk er endel mennesker som forvandler babyen sin til noe som ser ut som overraskelsen i kinderegg eller en puppe. 

Jeg forstår kanskje logikken med at det skal etterligne mors mage. Det skal være varmt og trangt slik at barnet kjenner igjen følelsen, og dermed slapper bedre av. Men........ det er så utrolig mange MEN i denne saken.

Barnet skal svøpes nokså stramt, med ikke for hardt. Da kan det være skadelig for den nyfødte.

Man skal ha en rolig stemme og kontrollerte bevegelser, slik at barnet opplever trygghet når det svøpes.

Barnet kan svøpes i mange forskjellige stoff, men ikke alle. Da er det fare for overoppheting.

Barnet må svøpes på riktig måte. Hvis det gjøres feil kan det farlig.

Barnet skal kun svøpes i korte perioder, og man må slutte når det snur seg selv.

Barnet skal være under konstant oppsyn når svøping benyttes.

(Bildet er fra newsstyle-live.com)

Nybakte småbarnsforeldre på sin niende uke med lite søvn og mye frustrasjon skal altså følge alle disse punktene klokken 03.30, med brystspreng, ammetåke og barseltårer. Da skal du finne frem et teppe og pakke inn det lille mennesket, slik at alle sammen får slappet av litt. Og hvis barnet faktisk roer seg, da må du for all del ikke sovne, for det må være under konstant oppsyn!

 

 

Svøper du barnet ditt for dets egen del, eller er dette en egoistisk handling? 

Sover barnet ditt dårlig? Er du våken opptil flere ganger på natten? Jeg beklager virkelig å måtte fortelle deg det, det er HELT vanlig! Manko på dyp og tilfredstillende søvn er noe veldig mange foreldre sliter med i starten av barnets liv, eller i flere år. Før du eksploderer på kommentarfeltet mitt fordi barnet ditt har kolikk: Jeg vet ikke hvordan det er, men jeg kan forstå at man prøver ALT. Men i 90% av tilfellene hvor barn svøpes, mener jeg at man fratar bevegeligheten til barnet fordi man ønsker fred og ro selv. Også til de som faktisk gjør dette til en søvnrutine: jeg fatter ikke hvordan dere kan sovne selv, når det viktigste i verden ikke har mulighet til å bevege seg. Hva med gulp? Hva hvis det plutselig snur seg på magen? 

Hva skjedde med utfall og dype knebøy med gullet på armen midt på natten? Frustrerte fedre som går lange turer med vognen i bekmørket? Hvorfor ikke ligge inntil mors varme bryst med teppe over seg? Ja, du sover dårlig, men det er HELT vanlig. Du unngår alle risikofaktorene som er forbundet med denne gammeldagse måten å pakke inn et lite menneske på. 

 

Til slutt tar vi hovedargumentet på nesten alle nettsteder som er for svøping: "Det er helt trygt å svøpe, mennesker har svøpt barna sine i alle tider". Bestefaren min røyka som en skorstein med oss i bilen, men nektet å ha opp vinduet. Han var dritredd for trekk!

Er det ikke flott med utvikling, forskning og tankegang?

 

(MANNomALT)

Følg meg på:

Facebook

Instagram

 

#Barn #spedbarn #baby #svøping #foreldre #mamma #pappa #småbarn #farlig #blogg #blogger #mannomalt

 • 6 kommentarer


  frodith12.08.2017 kl.10:52

  Må si meg enig med deg, har aldri hatt barn selv, men tenker en del likevel ;-)
  Elisabeth12.08.2017 kl.20:45

  Har fødd barn i Russland, der blir alle svøpt rett etter fødsel. Det er ikke vanlig å ha barnet inne hos seg etter fødsel, for mor må selvfølgelig få slappe av i fred. Barna ligger på barneavdelingen på rekke og rad og om man får besøk tar man gjestene med inn og kikker på barnet som sykepleieren holder opp, svøpt, gjennom en glassvegg. Jeg fikk heldigvis skreket meg til å få babyen inn på rommet og fjernet teppene med en gang. Det var 2 timer etter fødsel og då var barnet svøpt så stramt at beina var helt blå og iskalde.
  Beata15.09.2017 kl.14:32

  Det kan jeg heller ikke forstå dette med svøping. Jeg kunne ikke tenke meg min barn som er liggende som en larve. Pleddet kan brukes til koselig ting. Jeg fikk en i gave fra min tante. Hun har kjøp den fra www.pledd.net . Den baby pledd er så fin med strikket baby navn og fødsels dato. Den skal vare vår minne fra barnet tiden. Jeg skal ihvertfall ikke krympe mitt barn inn i den.
  MM25.10.2017 kl.02:19

  En fødsel er aldri lik en annen fødsel. Hverken for moren, eller barna. Noen barn opplever kanskje fødselen mer traumatisk enn andre, noen barn er ekstremt sensitive mens andre igjen tar det nye livet med knusende ro. Opplevelse av trygghet fra første minutt. Mens andre barn kanskje ikke opplever den tryggheten og kjærligheten fra mor som den er så avhengig av. Mødre kan slite med å føle kjælighet. Til å klare å gi barnet det den trenger instinktivt. Uten at de er dårlige mødre.. Poenget er, jeg er ganske siller på ay de fleste mødre ønsker BARNETS beste. De ønsker å se barnet sitt trygt. De ønsker å kunne HJELPE barnet sitt til trygghet og ro.. Noen barn TRENGER faktisk den tryggheten i å bli svøpt.. Det er en hjelp. Ikke alle, men noen.
  K. J13.01.2018 kl.19:54

  Svøping er veldig bra for barnet. I Storbritania kan de vise hvordan man skal gjøre det. Swaddling er en måte barna roer seg ned og føler seg trygg også. Mange som er imot fordi de ikke har nok kunnskap om svøping da. Lilla brora min var født og mamma min brukte sitt gammel måte på å roe ham ned. Ærlig talt han aldri gråt etter at mamma svøpe ham. Nordmenn var litt overraska når de så lilla brora mi og sa ohh er det bra for ham og ditt og datt og til og med de var liksom redd for å se på brora mi. nordmenn er aldri trygga, heller ikke på segselv. lolzzz

  Jeg anbefaler det på det sterkeste og barna ditt vil aldri gråte.
  Vebjørn Tveiterås18.03.2018 kl.12:13

  Jeg er fan av svøping! Og vi svøper vår baby. Et par poeng:

  1: Du skal bare svøpe overkroppen. Hoftene tar BARE skade hvis du svøper beina fast.

  2: Du trenger IKKE å konstant overvåke en baby som er svøpet. Men hvis du er i en situasjon der du ville ha overvåket selv uten svøp, så ville jeg også overvåket det med svøp.

  3: Overoppheting er jo alltid en fare. Vi kan også si at vi ikke skal ta på babyen klær, fordi den kan bli overopphetet. Både klær og svøping er like trygt mtp overoppheting.

  4: Svøpede barn skal ligge på ryggen. Hvis du legger et svøpt barn på magen er det mer utrygt (selvsagt). Men på rygg er det like trygt som uten svøp.

  5: Slutt med svøping når babyen er stor nok til å rulle seg rundt på magen i søvne.

  Fordelene med svøping er veldig store:

  1: Babyen roer seg veldig ned

  2: Babyen sover bedre

  Og ikke minst:

  3: Vi foreldre får det mye bedre! Mer ro til alle.

  Google gjerne alle påstandene mine :) f.eks.: «is swaddling safe» (svøping = swaddling på engelsk).

  Men jeg er helt enig i at svøping kan gjøres feil, og da kan det skade barnet på forskjellige måter. Så alle som vurderer svøping bør forstå teknikken, risikoer og fordeler.

  Skriv en ny kommentar