"Steffen", ikke slå! (MANNomALT)
Forside Facebook Instagram Om meg Hovedpersoner Kontakt

"Steffen", ikke slå!Hei, jeg heter "Steffen" og jeg er tre år.

Jeg dytter og slår de andre barna i barnehagen hver eneste dag, det sier de voksne. De forteller meg at jeg må slutte, og at de andre barna blir lei seg når jeg lugger. Ofte får de voksne sånne strenge øyne før de sier med strengestemmen at det ikke er lov å slå i barnehagen. De kommer løpende mot meg, de løper skikkelig fort når jeg er slem. Noen ganger må de til og med løfte meg bort og snakke rolig med meg. Det liker jeg ikke, for det er aldri noe morsomt vi skal snakke om. De snakker alltid med strengestemmen sin, når vi må snakke sammen, bare de og jeg.

"Steffen, NEI!"

"Det der er ikke lov, Steffen!"

"Steffen, IKKE SLÅ!"

"Se, de andre barna blir lei seg, Steffen!"

"Steffen, NÅ MÅ DU HØRE!"

(Bildet er fra barnehage.no)

 

På slutten av dagen kommer mamma og pappa i barnehagen. De lurer alltid på hvordan dagen har vært, og om jeg har hatt det bra. Da forteller de voksne at vi har hatt en del "episoder" i løpet av dagen. Skjønner ikke hvorfor de kaller det "episoder" egentlig. Det betyr bare at jeg har vært slem, veldig mange ganger. Også må mamma og pappa snakke med meg også, sånn rolig, med det blikket og den stemmen som jeg ikke liker.

------------------

Det finnes en "Steffen" i veldig mange barnegrupper. Det barnet som er i så mange konflikter at det SKAPES en indre forventning hos personalet om at det skal skje noe negativt, før det eventuelt oppstår en konflikt. Man snakker mye om konfliktene som oppstår rundt "Steffen" i alle mulige møter og settinger, men det hjelper så lite fordi navnet nå har fått fast følge av negative lada ord som "NEI" og "FY".

Det er ikke alltid like lett å håndtere en "Steffen". Situasjonene kan bli mange i løpet av en dag, og adrenalinet kan være høyt hos både barn og voksne. Men uansett hvor vanskelig det kan bli så er det ingen, og da mener jeg ingen barn som VIL ha negativ oppmerksomhet. Det er bare sånn hverdagen har blitt for lille "Steffen", det er denne oppmerksomheten han eller hun kjenner best til og er vant med.


(Bildet er fra abcnyheter.no)

Det er kanskje der skoen trykker med "Steffen"? Vi voksne, som faktisk ikke er to eller tre år, må jobbe for å skape en ny forventning rundt barnet. Vi må ta tak i alt det positive barnet gjør og løfte det frem i lyset. Vi må rose "Steffen" for alt det positive han eller hun gjør. For hvis man åpner øynene og ser litt bak alle slagene og all lugging gjør de det, altså veldig mye positivt!

Jeg snakker ikke om at man bør snu helt på flisa og bare dulle med de. Man må fremdeles ta tak i alle de uheldige situasjonene, men det er forventningene man må få gjort noe med. Hjelp "Steffen" med å skape en forventning om at vi voksne ser det positive han/hun gjør. Kanskje vi da vil se flere positive handlinger og samtidig redusere de negative?

 

Barn er barn, voksne er voksne, hvem har ansvaret?

 

(MANNomALT)Følg meg på:

Facebook

Instagram

 

#Barn #barndom #barnehage #gutt #jente #forventninger #positivt #negativt #slag #voksne #ansatt #faglig #blogg #blogger #mann #mannomalt

 

 

 

  • Ingen kommentarer    Skriv en ny kommentar

    hits