Kjære "ledere" i Fet kommune! (MANNomALT)
Forside Facebook Instagram Om meg Hovedpersoner Kontakt

Kjære "ledere" i Fet kommune!Kjære kommunalsjef, rådmann og andre "skjulte" politiske krefter i Fet kommune.

Barnehagepolitikk er et viktig felt for mange av innbyggerne i kommunen deres. Dere er en kommune i sterk vekst, og tilstrømningen av potensielle brukere av deres barnehager er antageligvis ganske stor. Forståelig nok må det gjøres en del grep for å møte disse behovene som dukker opp. Men, ikke på bekostning av andre mennesker, ikke på bekostning av de herlige barna som er brukere allerede i dag.

Jeg har vært en tur innom Fet kommunes egne hjemmesider. Under fanen Barnehagene i Fet kommune, har jeg plukket ut tre viktige punkter som forteller litt om hvordan en barnehage i deres kommune SKAL drives: 

1. Barnehagenes formål er, i samarbeid med hjemmet, å ivareta barns behov for omsorg, lek og læring som grunnlag for allsidig utvikling.

I dette punktet kliner dere til med klipp og lim strategi, direkte fra "Rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver."

2. Språk, mer enn bare prat.

"God språkutvikling er helt avgjørende for framtidig lese- og skriveopplæring i skolealder, for lek, vennskap og sosial kompetanse."

3. Barns trivsel - voksnes ansvar

"Barnehagen skal skape et godt psykososialt miljø hvor barna kan utvikle seg i trygge omgivelser med utfordringer tilpasset det enkelte barn.

Omsorg i barnehagen handler både om relasjonene mellom personalet og barna og om barnas omsorg for hverandre."

----

Jeg er pedagogisk leder i en barnehage i deres nabokommune, Skedsmo. Jeg er godt kjent med den kommunens satsningsområder, og jobber daglig med å holde det de har lovt befolkningen sin. Det er jeg helt sikker på at alle ansatte i de 12 barnehagene i Fet kommune også gjør. De vet betydningen av de store ordene dere har klipt og limt fra rammeplanen og diverse veiledere inn på deres hjemmeside. Dette kan de, det er jobben deres.

MEN

Titt en gang til på alle de flotte ordene dere har "skrevet" på hjemmesiden deres når dere leser historien om "Felix"

En gang til, memorer de, ikke glem de!

På Garderåsen barnehage går det en gutt som heter "Felix". Han er 3.5 år gammel og tilbringer som de fleste andre barn, mange timer hver dag i barnehagen sin. Han har gått i samme barnehage siden starten. Sammen med et lite knippe andre barn på samme alder har han utviklet gode relasjoner og begynnende vennskap. I samspill med både kjente voksne og barn har han utviklet seg enormt.

For at kommunen skulle klare å dekke utgiftene til ny idrettshall måtte en ny barnehage bygges, og alle de 160 plassene måtte fylles opp. Det er helt unyansinert, det som har skjedd. Fakta er at 30 barn må overflyttes fra trygge omgivelser i Garderåsen barnehage, til den nye barnehagen på andre siden av kommunen. Foreldrene har gitt klar beskjed om at dette ikke må ramme enkeltbarn og at hele avdelinger må flyttes. Foreldrene er frustrerte og engstelige over måten denne saken har blitt behandlet på, forståelig nok!

Stort engasjement: Berit Hessel, Åshild Sanderlin Gabrielsen, Jonas Winje og Gaute Brunovskis leverte mandag underskriftskampanjen på over 800 underskrifter til ordføreren i Fet. FOTO: Linda Ingier

(Foreldre har tatt visse grep. Her har de samlet inn underskrifter mot tvangsflyttingen av barna. Saken finner du her, i Romerikes blad)

Likevel har dere trumfet igjennom en slags loddtrekning som gjør prosessen enkel og grei for dere. Dere har trukket lodd for å finne ut hvilke barn som skal rives vekk fra omgangskretsen sin, uten å spørre foreldre eller personalet i barnehagen. Altså, dere har gamblet med barns velvære!!

Ingen kan tenke seg å rive ETT barn ut fra trygge omgivelser i barnehagen sin. Alle vet hva tryggheten betyr for barns utvikling? Fet kommune vet i hvert fall det, det har de jo klipt og limt inn på hjemmesiden sin:

Barns trivsel - voksnes ansvar

"Barnehagen skal skape et godt psykososialt miljø hvor barna kan utvikle seg i trygge omgivelser med utfordringer tilpasset det enkelte barn.

Omsorg i barnehagen handler både om relasjonene mellom personalet og barna og om barnas omsorg for hverandre."

 

Da stiller jeg spørsmålene til Fet kommune:

Kan dere forsvare NOE av det dere "skriver" på deres egen hjemmeside? Jobbes det i samarbeid med hjemmet, for å ivareta barns behov for omsorg, lek og læring som grunnlag for allsidig utvikling i dette tilfellet? Eller føler rådmannen i kommunen som øverste sjef for barnehagene, at disse barna kan ofres for en "større" sak?

Jeg sitter med en følelse av at barnehagens øverste sjef i Fet kommune aldri har lest barnehagens styringsdokumenter. Ei heller at hun har noe som helst faglig kompetanse hva angår kommunens minste og mest sårbare innbyggere.

"Felix" MÅ, som eneste barn fra sin avdeling, begynne i den nye barnehagen i august. Da har han to år igjen, før skolestart. Kommunen ber denne 3-åringen gjøre følgende, uten å involvere hverken foresatte eller noen med et snev av faglig kompetanse på området.

"Her "Felix", gå inn i denne barnehagen og gjør følgende:"

* Bli kjent og trygg på nye voksne.

* Bli kjent og trygg på nye rutiner.

*Bli kjent og trygg på 20+ nye barn.

*Bli kjent og trygg på 30+ nye relasjoner.

*Bli kjent og trygg på din egen rolle, i en helt ny barnegruppe.

*Bli kjent og trygg nok til å tørre å hevde deg selv, i samspill med andre.

*Bli kjent og trygg nok til å utvikle din egen selvbeherskelse, i samspill med andre.

 

Jeg kunne sikkert skrevet 100 punkter til, men jeg tror dere forstår poenget nå. Alt dette har "Felix" jobbet jamt og trutt med, siden oppstart i barnehagen. Dere, som har "skrevet" de flotte ordene på hjemmesiden til Fet kommune, vet sikkert at trygghet og trivsel ligger i grunn for all utvikling. Dere vet sikkert også at dette ikke oppnås i løpet av tre dager, som mange tror? Det tar lang tid, og må vedligeholdes igjennom hele barnehageløpet.

Men nå ber dere altså denne treåringen, sammen med 6 andre barn, begynne på nytt, helt alene, igjen! 

Og hvis ingen står opp i mot de uvitende kreftene i Fet kommune, skjer sikkert det. "Felix" bygger nye broer han, sammen med foreldre og ansatte. Han blir igjen en trygg unge i barnehagen, i mot sin egen vilje. Også, om to år skal han begynne på skolen. Da må han begynne på Garderåsen skole, fordi han bor like ved. Da skal han igjen rives bort fra alt det kjente han har bygget opp. Da skal han begynne på skole med sine gamle venner.

Husker du, de som ble revet bort fra han? De han vokste opp med på Garderåsen, de han ikke kjenner så godt lenger.........!

 

Les de sterke ordene fra en av de berørte foreldrene. Dette skrev hun den dagen hun fikk sjokkbeskjeden fra kommunen:

"Vi er i Fetsund, vi er i Garderåsen. Det handler om åtte barn født i samme år, som alle går i Garderåsen barnehage. De har fulgt hverandre fra småbarnsavdelingen og er en sammensveiset gjeng. En fin gjeng. En glad gjeng som koser seg i barnehagen, på tur til lavvoen som de snakker så varmt om.

De går tur med barnehagen forbi husene til hverandre, så de har full oversikt over hvor alle i gruppa bor. For de bor jo alle i en radius på 200m. Samhold kalles det. De er stolte av barnehagen sin, og gleder seg til hver en ny dag med vennene sine.

Så en dag, bestemmer kommunen at én av de åtte barna ikke får gå i barnehagen med vennene sine lenger. En må ut, de andre får bli igjen og fortsette leken, sammen. Samholdet er det som gjør de til den flotte gjengen de er. Men én liten gutt står utenfor. En 3-åring som ikke skjønner hvorfor han ikke får være med lenger. Hvorfor er porten plutselig stengt for meg. Jeg har jo bare vært snill, og har så lyst å gå på tur med dere, leke i dukkekroken, puzzle eller tegne. Sånn som vi alltid har gjort, sammen. - Nei, du får ikke leke med vennene dine, sier kommunen. Du må finne deg nye venner du. Et annet sted, men vi vet ikke hvor ... Vi har virksomhetsoverdragelse, eller nedskalering, sier kommunen. For de er ikke sikre på hva de har selv.

Helt alene trasker 3-åringen avgårde, uvitende om at han bare er en liten brikke i et politisk spill. Hvordan forklarer man som voksen dette? Mobbing sa du? Ja, definitivt!"

 

Som småbarnsfar, ansatt i barnehage og ikke minst som menneske, tårene presser på når jeg leser hennes beskrivelse. I dette tilfellet har Rådmann, kommunalsjef og kommunen gjort en helt forferdelig jobb. De har brukt små barn og deres familier i et politisk spill, uten å engang involvere de i prosessen. 

 Jeg elsker barn, alle barn. Vi som har valgt å jobbe med de, har verdens viktigste jobb. Vi bryr oss om barnets utvikling og barnets beste. Det gjør ikke de som bestemmer i Fet kommune!! Hadde dette vært en av mine barn, altså de jeg brenner for i hverdagen. Da hadde jeg kjempet med både nebb og klør mot arbeidsgiveren min. Ord som "OVERGREP" hadde blitt skreket i gangene på rådhuset!

Barnehageprofesjonen kjemper kamper på alle kanter for tiden. Vi kjemper for økt bemanning og mot frykt for massekartlegging. Men, i saker som dette må vi tørre å si i fra, selv om det faktisk er arbeidsgiver som begår disse overgrepene mot brukerne. Det er i slike tilfeller vi må heve stemmen og tale rett i mot de høye herrer som bestemmer. Jeg oppfordrer ALLE som er glad i barn og barnehagen som samfunnsinstutisjon om å ta grep for å verne om disse barnas beste.

 

Jeg oppfordrer egentlig alle mennesker til å si i fra at dette ikke er greit. Ingen skal få rive bort syv barns fundament for utvikling i Fet kommune, bare for å få endene til å møtes i et politisk spill med barna som innsats!

Del dette innlegget og skriv under på mistillitsforslaget mot rådmann og kommunalsjefen i Fet kommune.

(Klikk på denne lenken for å komme til forslaget)

 

 (MANNomALT)

Småbarnsfar, barnehagelærer og menneske!

 

Følg meg på:

Facebook

Instagram

 

#Barn #barndom #barnehage #kommune #rådmann #kommunalsjef #barnehagelærer #opprør #overgrep #ødeleggende #blogg #blogger #mannomalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 • 3 kommentarer


  Victoria Larsen25.02.2017 kl.13:34

  Så viktig og flott!
  Camilla Wærhaug26.02.2017 kl.21:18

  Sett barn i høysete!
  Signe Sandnes26.02.2017 kl.22:01

  Veldig bra skrevet! Tusen takk!

  Skriv en ny kommentar

  hits