Avføring er fantastisk! (MANNomALT)
Forside Facebook Instagram Om meg Hovedpersoner Kontakt

Avføring er fantastisk!Jeg kjenner et behov for å forklare den overskriften litt. Som sikkert mange av dere vet, jobber jeg med småbarn. Hver eneste dag har jeg gleden av å tilbringe en god del timer med verdens kuleste individer. Og i min profesjon er avføring en helt naturlig del av hverdagen, litt sånn som kaffe, lunsj og latter. 

 

La meg fortelle dere litt om avføring, eller bæsj som det kalles på huset!

Relatert bilde

(Bildet er fra et forum på babyverden.no)

 

Barn bæsjer, det vet de fleste. Men det er ikke mange som vet hvor stor del av dagen som går med til å se, lukte og diskutere avføring med både barn og voksne i barnehagen. 

 

"Hmmmm her lukter det suspekt"

Du har 8 unger rundt bena og en eller annen har bæsjet. På tide å tre inn i rollen som Inspektør bæsj og finne den som har en overraskelse i bleia. For å finne den skyldige, er det flere metoder som blir tatt i bruk.

Samtalen

Sette seg ned på huk og føre en konstruktiv samtale med de "tiltalte". Denne varianten er veldig tidkrevende og resulterer veldig ofte i at man plukker opp feil bleie. Utrolig hvor ofte de utspekulerte ett-åringene sier at de har bæsja, når de egentlig ikke har vært inne på tanken.

Peek a Boo

Denne varianten er å foretrekke hvis det ikke finnes for mange "tiltalte". Ved å ta en Peek a Boo, titter man fysisk ned i bleien. Kan være utfordrende på vinterstid, da barna har på seg 17 lag med klær, både over og under. Legger også til at forekomst av avføring på fingeren er hyppig ved bruk av denne metoden. Det er fort gjort å bli litt overivrig hvis barnet har på seg mer enn to bodyer.

Sniffen

Navnet sier vel det meste? Her dytter den ansatte hele luktesansen sin 2 cm unna barnas bæsjeapperat. Denne stilen er ekstremt effektiv for å spare tid, og ikke minst for å treffe riktig bleie. Det å observere en barnehageansatt som sniffer seg frem mellom latterfulle småbarn er et syn for gudene, tro meg!

Mange "Nei, ikke der nei", blir alltid avsluttet med en "Oi, der var den ja."

 

Det finnes så utrolig mange varianter!

Luringen

En stram lukt som gjør at du vurderer det dit hen at bleieskift er nødvendig. Du rigger til barnet, tar av bleie og innser at du har blitt lurt av en stram promp. Alltid like morsomt for både ansatt og barnet.

Steinen

En hard bæsj som ligger pent og pyntelig sentrert i bleia. Lukter sjelden stramt, men kan inneha et snev gårsdagens frokost.

Rådyrbæsjen

Mange små og harde klumper som ruller ukontrollert rundt inne i bleien. Lukter aldri, men fargen varierer veldig i forhold til veskebalansen i kroppen. NB, Disse små klumpene ruller ofte ut av bleien i det du tar den av. Har flere ganger resultert i avføring under skoene til de ansatte.

Julegrøten

Konsistensen er som navnet tilsier, litt lik julegrøten. Blir nesten alltid smurt utover HELE bleieområdet. Denne varianten er krevende å vaske bort fordi det er en så omfattende rengjøring, samtidig som man må holde barnets ben og armer unna selve "katastrofen".

Nov, Des og Januardritten

Omgangssyken herjer i barnehagen og beredsskapsnivået er høynet til rødt. Alle bæsjebleier inspiseres nøye av personalet. Personalet tilkaller ofte en kollega i disse månedene, for å få en second opinion  på selve avføringen.

De fryktede bleiene dukker opp med jevne mellomrom, og tro meg, de setter spor. Lukten er hinsides all fornuft og konsistensen kan i bestefall betegnes som flytende. Har du først fått en slik bleie på avdelingen, er det bare å vente på flere. De kommer ALDRI alene!


(Nei, ikke spør a! Har ikke peiling........!)
 

I løpet av dette innlegget har jeg forstått at jeg et veldig spesielt individ. Men det går bra, jeg vet at jeg ikke er alene. Vi er mange som bryr seg om barnas avføring. Hele situasjonen med bæsj og bleieskift innbyr til god pedagogikk i form av samtaler, lek, latter og moro. Barnehageansatte er verdensmestere på å forvandle barns "dritt" til magiske øyeblikk!

 

Ja, vi elsker avføring!

 

(MANNomALT)Følg meg på:

Facebook

Instagram

 

#barn #barnehage #bleie #bæsj #avføring #lek #latter #moro #pedagogikk #hverdagen #barnehageansatt #blogg #blogger #mannomalt

 

 

 

 • Én kommentar


  Randi20.01.2017 kl.09:47

  Ah. For lenge siden jeg har vært innom her ser jeg! :D Jobber selv med

  småbarn hver dag, og kjenner igjen hver minste detalj av det du skriver. :D Morsomt å lese noe en faktisk aldri tenker over. Hehee.

  Skriv en ny kommentar

  hits