Ta fra meg bleieskiftet så får du oppsigelsen min! (MANNomALT)
Forside Facebook Instagram Om meg Hovedpersoner Kontakt

Ta fra meg bleieskiftet så får du oppsigelsen min!Hvis jeg ikke får skifte bleie, da slutter jeg!

Som sikkert mange har fått med seg har en barnehage i Svolvær innført en regel som sier at menn ikke får skifte bleie. Dette er ikke noe de har innført nå nylig, men et tiltak som ble innført som følge av en tidligere overgrepssak. Tiltaket ble innført for å unngå misforståelser og mistenkeliggjøring i stellesituasjoner. Videre i artikkelen blir det en debatt om dette egentlig er diskriminering av menn i barnehagen. Jeg tror faktisk dette er innført i aller beste mening, men det blir bare så feil.

 

Det er jo bare en tørr bleie?

Hiv og hoi, av med bleia, på med ny, løfte ned og NESTE!! Det er nok mange som ser for seg stellesituasjoner i barnehagen på denne måten. Mange som tror at det eneste barnet og den ansatte får ut av bleieskift er en nettopp det, en ny bleie. Det er så feil som det får blitt. Med 14 småbarn på avdeling går hverdagen så fort at man nesten ikke rekker å puste. Det er faktisk ganske sjelden jeg finner tid til å sette meg ned, på tomannshånd med barna.

Det lille minuttet barnet ligger på stellematta betyr mye for meg, og ikke minst for ungene. Da er det bare vi to, ingen andre. Jeg snakker med de, vi synger sammen, vi ser på klistremerker i taket, vi ler og vi lager tulleansikter. Vi utvikler og opprettholder kontakten som jeg er så avhengig av i jobben min. Uten kontakten og tilliten mellom meg og barna, hva har jeg da igjen som pedagogisk leder på småbarnsavdeling? 

 

Den praktiske biten

"Ja, til flere menn i barnehagen, HALLELUJA" Dette har jeg både hørt og lest tusenvis av ganger i barnehagesektoren, i media eller fra leppene på politikere. Men blir da et slikt forbud riktig vei å gå? Blir det ikke som å si:

Vi trenger deg, men det er endel ting du ikke får lov til. Som for eksempel å ha tidligvakt, skifte bleie, ha senvakt eller følge barn på do.

Ville du ansatt en person som bare hadde lov til å utføre 80 % av arbeidsbeskrivelsen sin?

 

Gi meg et slikt forbud, så får du oppsigelsen min samme dag!

Bleieskift er så mye mer enn en tørr bleie på et lite barn. Den har faktisk mye pedagogikk i seg, mange positive muligheter og mye verdi for både barn og voksne. Det er en sårbar situasjon for barnet og det ER muligheter til å gjennomføre overgrep på barn i disse situasjonene, men et slikt forbud virker dårlig faglig gjennomtenkt og praktisk helt håpløst. Jeg skulle virkelig likt å være flue på veggen på det personalmøte hvor dette tiltaket ble diskutert og innført i Svolvær.

 

Du blir sikkert kvitt overgriperne, men antageligvis nesten alle mannlige medarbeidere i samme slengen!

(MANNomALT)

 

Følg meg på:

Facebook

Instagram

 

#barnehage #mann #stellesituasjon #diskusjon #barn #barndom #pedagogikk #mannomalt

 • 33 kommentarer


  Randi24.04.2016 kl.22:08

  Jeg er så forbanna enig med deg! Takk for nok et fabelaktig innlegg.
  MANNomALT24.04.2016 kl.22:13

  Randi: takk for det Randi. Hyggelig tilbakemelding :)
  Kristin25.04.2016 kl.09:32

  Skjønner deg.At du ikke får gjøre bleieskift betyr jo at du er dømt som en potensiell forgriper. Hvem kan gjøre sitt beste i en jobb når arbeidsplassen ikke har tillit til deg?
  25.04.2016 kl.09:53

  Mange mannlige leger utfører ikke gynekologiske under spøkelser uten at de har med en assistent. Smertelig erfaringer med pasienter som senere fremsetter beskyldninger om sexuelle tilnærminger gjør dette nødvendig

  Hvorfor ikke samme praksis i barnehager?
  MANNomALT25.04.2016 kl.12:02

  Anonym: Hvis du har lest innlegget så regner jeg med at du har fått med deg biten om tilknytning og relasjoner i slike settinger? Rent praktisk er det et mareritt at ikke mannlige ansatte skal kunne skifte bleier alene fordi de da i praksis ikke KAN være alene med barn i det hele tatt. Ingen som vet når bleia må skiftes liksom :) så å sammenligne disse to yrkene blir faktisk bare HELT feil ;) sorry!
  Dag25.04.2016 kl.09:56

  Nå skal jeg virkelig tråkke i salaten, men innlegget ditt er så viktig at det må gjøres allikevel.

  Det barnehagen i Svolvær har gjort er å demonisere et kjønn.

  Alle menn er overgripere, hvis ikke de er de enda så vil de bli det, og vi må trygge barna.

  Etter hva jeg har sett så kom dette opp som etterspill i Bjugnsaken, hvor det var flere KVINNER i gruppen av tiltalte. Forøvrig så falt vel helle bjugnsaken sammen og ble ikke til noe som helst på slutten, bortsett fra at påtalemakten lærte hvordan de IKKE skulle bruke ledende spørsmål mot barn.

  Denne diskusjonen er også en parallell til hvorvidt FAR kan bade naken med barna sine hjemme, og eventuelt hvor gamle kan barne være før han må slutte.

  Mine 3 barn på 5, 8 og 12!! synes det er storstas når vi er alle i badekaret samtidtig (stort badekar).

  Nakenhet er ikke noe problem, bleieskift er ikke noe problem, OVERGRIPERE er problemet.

  Og for de som ikke har fått det med seg så skjer overgrep overalt, i mange forskjellige settinger, og med BEGGE KJØNN (selv om det domineres av mannlige).

  Åpenhet og årvåkenhet er to nøkkelord for å få redusert problemet, men forbud er ikke veien å gå.

  Hva skulle barnehagen i Svolvær gjort dersom det plutselig kom 2-3 overgrepssaker hvor KVINNER var overgriperen??

  Ingen får lov til å stelle barna?

  Eller bare "henkjønn" som de har innført i Sverige?

  Befolkningen er blitt redde for sin egen skygge, og man må tilbake til å bruke vanlig sunn fornuft.

  Den sunne fornuften forlot Svolvær barnehage for lenge siden.

  Dag
  MANNomALT25.04.2016 kl.12:04

  Dag: Takk for at du tok deg tid til å reflektere over saken! Gode poeng over hele fjøla. Takk
  Scott Johansen25.04.2016 kl.10:05

  Et meget godt blogginnlegg som viser at menn må være aktive i samfunnsdebatten for ikke å bli skjøvet helt ut på sidelinja når kommer til barn og familiespørsmål.

  Jag har ofte påpekt at familien er samfunnets viktigste institusjon og hvor far er en like god forelder som det mor er, og selvsagt skal skifte bleier, følge barnet på do, bade med barnet etc.

  Dagens barn trenger gode mannlige rollemodeller og skal ikke måtte vokse opp med et syn om at alle menn ses på som potensielle overgripere.
  Kirsti25.04.2016 kl.11:05

  Her i huset var naboguttene de mest populære barnevaktene. De ordnet bleieskift uten problem. Nå er eldste gutten min også en ivrig barnevakt selv om ikke bleieskift står øverst på ønskelisten :-)
  Robert Moseby25.04.2016 kl.12:33

  Politi og vandelsattest må bli obligatorisk ved arbeid med barn, og det må gjelde for både menn og kvinner selvfølgelig.

  Å nekte menn en del av oppgavene i en barnehage eller andre relaterte arbeider med barn er jo diskriminering og generalisering.

  Er ikke dette pr definisjon ulovlig?
  MANNomALT25.04.2016 kl.16:21

  Robert Moseby: Usikker på jussen her, men ser absolutt ikke bort i fra at dette egentlig er litt på kanten! Takk for innspillet!
  Gro25.04.2016 kl.12:41

  Svært enig med deg! En ting er at man stempler alle menn som potensielle overgripere, men man frikjenner jo samtidig alle kvinner - og det blir jo helt feil! Det finnes absolutt kvinner også som misbruker barn, dette gir definitivt en falsk trygghet. Kan ikke fatte hva de tenker med... Hvis dette er en ordning man har hatt siden Bjugn-saken, er vel rutinene overmodne for revidering, skulle jeg tro. Mannfolk i barnehager er så viktige! Mine gutter snakker fremdeles om sin "barnehageonkel" med stjerner i blikket. Stå på, dere gutta kan ikke erstattes og er svært viktige for barna!
  MANNomALT25.04.2016 kl.16:21

  Gro: Fine ord Gro. Takk for innspillet :) enig med mye her ;)
  Stian25.04.2016 kl.12:43

  Hvem sier at kvinner ikke utfører overgrep mot midreårige. Kommer det en sak rundt det får vi da ta alle under en KAM og nekte de og jobbe da.

  Fordi en syk jævel holdt på slik kan ikke alle menn straffes, for en idiotisk tankegang oppi Nord!
  MANNomALT25.04.2016 kl.16:20

  Stian: veldig enig med deg Stian!
  Natasha25.04.2016 kl.13:39

  Jeg hadde faktisk levert oppsigelse selv, hvis det var sånn at menn i barnehagen jeg jobbet i, slapp å skifte bleier fordi de var menn. Det er også diskriminerende for meg som kvinne.
  MANNomALT25.04.2016 kl.16:19

  Natasha: Hehe den har jeg ventet på! Som du sikkert skjønner på innlegget så setter jeg pris på bleieskift, så jeg tar gjerne 27 bæsjebleier på rad ;) poenget er: jeg VIL ikke "slippe" å skifte bleier!
  Hege25.04.2016 kl.14:15

  Jeg og gubben reagerte hardt på den nyheten der. Hva med hjemme? Skal ikke fedre også måtte ta bleiebytte fordi de kan være overgripere? Overgrep skjer tross alt oftest i nære relasjoner. Skal vi følge den logikken, så må ungene bare klare seg selv. Voksne er jo potensielle overgripere. Det blir for dumt hele greia.

  Vi får dømme de som dømmes skal (i en rett med dommer, jury og advokater). Men å holde på slik som det er gjort i denne saken er ikke bra for noen. Særlig han som blir behandlet som en pedofil uten å ha gjort noe galt. Det signalet blir en ikke kvitt med det første. 😤

  Og så det var en som snakket om at man skulle kreve politiattest osv for alt arbeid med barn; det er lovbestemt. Jeg har måttet levere attest i barnehager og når jeg var i Røde Kors Ungdom. Problemet er at en må være dømt for å bli nektet så det hindrer bare tidlige forbrytere, ikke nye. 😞
  sander gallbert25.04.2016 kl.15:06

  Spørsmålet er vel heller om noen andre enn mor bør skifte den bleia, over hodet.

  For til tross for all propagandaen, fra alt fra Donal Duck & Co til helsemyndighetene, så er vi pattedyr - og ikke fugler. Det vil si at vi trenger mors nærhet, kontinuerlig, og til langt mer enn bleieskift (!).

  Du har ikke tid til nærhet, skriver du, og hvordan tror du det kjennes for et ungt barn - hvis forfedre har nytt godt av sine mødres uavbrutte oppmerksomhet, i omtrent 100 millioner år? - Satt bort til en fremmed, som ikke har tid ...
  MANNomALT25.04.2016 kl.16:16

  sander gallbert: Altså denne kommentaren er egentlig bare veeeeldig spesiell, vet liksom ikke helt hvor jeg skulle begynt engang! Men det jeg kan svare på er det du nevner med tid. Jeg har masse tid til nærhet til alle og enhver av "mine" barn! Det jeg skriver er at hverdagene er så hektiske at det ikke er alt for mange tilfeller hvor man setter seg ned 1 og 1 med barna! Resten av din kommentar er såpass snodig at vi bare lar den ligge ;)
  25.04.2016 kl.15:24

  Det er mange situasjoner hvor yrker må utøves sammen med andre, for både kvinner og menn,--

  av praktiske, sosiale og sikkerhetsmessige grunner. Det er selvsagt ille at man, i likhetens tjeneste, har kommet et skritt på ville veier, hvor mannfolk som blir utestengt fra deler av jobben i barnehager er et eksempel. Men når det engang er blitt et reelt problem, hvor flere stygge overgrep mot mange barn er resultatet, da må noe gjøres. Å skifte bleier på barn, mens en eller annen er til stede, kan da ikke by på praktiske problemer. Dette er den enkleste måte å få opp barnas sikkerhet mot overgrep på. Så får heller de det gjelder selv komme med løsninger som ytterligere sikrer de små mot seksuell utnyttelse. På dette området må det ikke finnes snev av slingringsrom!
  MANNomALT25.04.2016 kl.20:13

  Anonym: Med den bemanningen som er i dagens barnehager byr selvfølgelig en slik "regel" på problemer. Jeg skjønner jo at du ikke jobber, har jobbet eller noen gang kommer til å jobbe i barnehage. Men det er vanskelig nok å få bemanningskabalen til å gå opp slik status er i dag, uten at menn ikke kan oppholde seg alene i barnehagen. For det er det en slik regel vil føre til.

  Takk for innspillet uansett ;)
  Marcus25.04.2016 kl.19:37

  SELVFØlGELIG måtte det komme en kvinne og syte om diskriminering av det kvinnelige kjønn også i denne saken. Sikter til kommentaren fra Natasha. Her handler det om at man tar menn under samme kam. Enveis likestilling hvis man skulle tørre og spørre det spørsmålet?
  Fredrik25.04.2016 kl.20:00

  Jeg studertre selv for å bli førskolelærer. Og der merka jeg en holdning fra enkelte jenter i klassen at menn ikke skulle jobbe med barn. Vi var ca 50-50% når vi starta, når klassen tre år senere var ferdig overlevde kun en enkelt mann. Resten inkludert meg som ga meg etter å bli behandla som en pedofil hadde gitt seg en etter en. Det som egentlig sjokka meg var at dette var helt unge jenter med holdninger om at menn ikke skulle jobbe med barn. En ting hadde vært hadde det vært eldre damer noe jeg hadde venta, men ikke jenter som var helt unge.

  Stå på og krev din rett, og vit det at dette er en slags omvendt likestillingskamp, hvor selv helt unge jenter er skikelig imot deg.
  MANNomALT25.04.2016 kl.20:05

  Fredrik: Frafallet blant mannlige studenter var også høyt når jeg gikk på høyskolen. Men jeg håper da for guds skyld at dette ikke er noe som flere menn føler under utdanningen. Da er det ihvertfall noe galt et eller annet sted. Jeg tror og håper jeg snakker for alle gutta i mitt kull når jeg sier at vi ikke kjenner oss helt igjen i dine beskrivelser. Takk for innspillet Fredrik!
  25.04.2016 kl.21:06

  Blir helt satt ut av mannesynet enkelte får seg til å ha. Det heter overgriper ikke mann! Kvinner begår overgrep de og, om noen mener de er derre, så er de for mange uansett. Vi må begynne å skille begrepet overgriper fra det å være et kjønn. Begge leirer har mennesker med psykopater , kriminelle og overgripere. Og det er faktisk ikke lov med diskriminering i arbeidslivet. Godta aldri slike regler for menn. For da må vi kvinner og finne oss i å bli diskriminert når det måtte passe.
  25.04.2016 kl.22:35

  Les hva du skriver: Du blir sikkert kvitt overgriperne, men antageligvis nesten alle mannlige medarbeidere i samme slengen!

  Er det ikke da verdt det? Vi kan ikke ofre barn for å ikke fornærme noen.
  helseinspo25.04.2016 kl.23:25

  Det er super viktig med menn i barnehage, og ikke bare kvinner! barn må lære seg å få kontakt med begge kjønn og lære seg at menn ikke er farlige og skumle. Barn trenger omsorg og pedagogikk fra menn som fra kvinner, det blir for dumt å skille kjønnsrollene på den måten at det "kun" er trygghet i kvinner!
  Myrsnipa26.04.2016 kl.07:43

  Uansett kjønn som skal skifte bleier i barnehagene så må det bli lovpålagt at det alltid må være to tilstede. Barnehagene bør bli mer åpne så ingen kan på noe måte skjule seg i avlukkede rom å være igjen alene med barn når. Dette er viktig for i dag er det altfor mange kroker og kriker som ikke er bra for å ha oversikten over hvor ungene er, man har tross alt ansvar for ungene daglige sikkerhet, så dette burde være innført. minstekrav.
  Steffen Nilsen26.04.2016 kl.09:40

  Tenk også på beskjeden som blir gitt til barna.
  Moving On26.04.2016 kl.21:41

  Kjenner jeg lir så utrolig provosert!

  for joda, menn kan fint gjøre overgrep.. men det kan da for FAEN meg vi kvinner også!

  hvorfor skal dere mannfolk så utrolig mye pes, vi kvinner, kan være jævlige vi også. hadde mannfolk fått beskjed om å ikke skifte bleie, da hadde jeg nektet og skiftet selv også.

  I barnehagen jeg jobber er vi 50/50 på min base. der snakker vi nå om "hvordna det er for mannfolkene og stå i dette som er i dagens søkelys om dagen"

  jeg som kvinne selv, kjenner jo på, så jeg kan ikke en gang forestille meg hva de USKYLDIGE må kjenne på!!
  MANNomALT26.04.2016 kl.21:45

  Moving On: Ja det finnes mange eksempler på overgrep som er gjennomført av kvinner i barnehager. Det skal vi faktisk ikke glemme i dag, i morgen eller neste år. Så bra at dere er 50/50 kvinner og menn på basen! Slik det skulle vært :)

  Takk for innspillet :)
  Moving On26.04.2016 kl.21:48

  Ja, det er utrolig mye fokus på menn, noe som joda, jeg skjønner det.

  BRA er det også.

  MEN det er et kjønn til, som kan finne på akuratt det samme, men det er det aldri noe snakk om..

  ja elsker at vi er 50/50- alle skulle vært det :D

  Skriv en ny kommentar

  hits